Open Call
Door: Moon Manes

Inzending: André Geertse

Stedelijk Museum Breda verzamelt reacties van fans, schrijvers, kunstenaars en muzikanten op het werk van Nick Drake. De inzendingen van deze open call worden gepubliceerd op dit blog dat ook te zien is in de tentoonstelling You Know I Am Not There van Danielle Lemaire. In deze blogpost lees en bekijk je het verhaal van André Geertse. 

"Mijn kennismaking met de muziek van Nick Drake stamt uit mijn middelbare schooltijd. Opgroeiend in een provinciestad aan zee in de jaren ’70 : pubertijd, ontluikende sexualiteit en niet goed weten wat je met het leven aan moet.

De melancholie van de songs waren toen voor mij een last die ik nauwelijks kon tillen. Tegelijkertijd was er die zachtmoedige schoonheid… Schoonheid die ook pijn doet. De middelbare school was ook de episode van de schoolagenda. Een dagelijkse creatieve boekhouding met illustraties van allerlei soort. Een traditie die ik tot op heden voortzet in het project Book of days ; Journals.

Ik heb als eerbetoon aan Nick Drake voor deze pagina’s gekozen omdat de bladzijden een tegenstelling oproepen. Enerzijds leegte en duisternis en anderzijds jeugdige vitaliteit en zuiverheid, die op haar beurt ook dikwijls gepaard gaat met kwetsbaarheid en onzekerheid."

5 reacties
Plaats reactie >
Cor Laming zegt...

Prachtig verwoord: zachtmoedige schoonheid ...... schoonheid die ook pijn doet.. heel intrigerend

27 September 2121 - 16:27
Yvonne zegt...

Prachtige combinatie van beeld, geluid en tekst over het verstrijken van de tijd.

05 November 2121 - 20:19
Lucia zegt...

Prachtige video

05 November 2121 - 22:41
Stinie zegt...

Heel mooie video..

08 November 2121 - 10:29
Stijn Derwig zegt...

Mooi om de beweging van de houten toetsen van de marimba te horen en de klank te ervaren in de bewegende beelden van de video. Van wie is de muziek? Goed uitgekozen erbij.

10 November 2121 - 07:54
Moon Manes

Ik ben Moon Manes, een schrijver uit de omgeving van beeldend kunstenaar Danielle Lemaire. Tijdens het tot stand komen van de tentoonstelling You Know I Am Not There raakte ik geïntrigeerd door het onderzoek van Danielle naar de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Drake was in zijn tijd alleen in kleine kring bekend en geliefd, en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Danielle volgde zijn sporen, verdiepte zich in zijn mystieke belevingswereld en zocht contact met kenners en fans. Haar online ontmoetingen met andere ‘Drakeheads’ brengen je dichterbij Drake, maar ook bij de innerlijke wereld van de kunstenaar. Het is alsof we online meer durven, alsof hier een intensiteit heerst die we in ons dagelijks leven uit de weg gaan. De Drakeheads durven dichtbij te komen, maar kunnen ook plotseling weer in het niets verdwijnen. Dit blog gaat over die ontmoetingen én over hoe fans van over de hele wereld nog steeds betekenis geven aan het oeuvre van Nick Drake.

Contact >