Open Call
Door: Moon Manes

Inzending: Jos van Vliet

Stedelijk Museum Breda verzamelt reacties van fans, schrijvers, kunstenaars en muzikanten op het werk van Nick Drake. De inzendingen van deze open call worden gepubliceerd op dit blog dat ook te zien is in de tentoonstelling You Know I Am Not There van Danielle Lemaire. In deze tweede aflevering de bijdrage van Jos van Vliet. In 2018 bezocht hij samen met zijn broer de jaarlijkse Nick Drake gathering in Tanworth-in-Arden. Eigenlijk hadden ze dit jaar weer samen die kant op willen gaan, maar de gathering heeft vorig weekend online plaatsgevonden. Met wat weemoed kijkt Jos terug op zijn bezoek in 2018, en deelt hij de opnames die hij destijds maakte van Alistair Aktas die een cover speelt van Day is Done.

“Op 21 juli 2018 ging ik met mijn Deense broer voor het eerst naar de Nick Drake gathering in Tanworth-in-Arden. We spraken af op het vliegveld in Birmingham en na inchecken bij het B&B in het nabijgelegen Henley-in-Arden gingen we met de trein naar het landelijke Tanworth-in-Arden waar Nick Drake ooit woonde.

In het buurthuis op vrijdagavond zouden daar de eerste optredens plaatsvinden. Na een middagwandeling langs het voormalig woonhuis van Nick Drake en een bezoek aan zijn graf liet de dominee van de kerk ons het orgel zien met de orgelpijpen die geschonken waren door de ouders van Nick Drake (ter nagedachtenis aan hun zoon). We gingen onder de brandende zon op een grasveld naast het kerkhof zitten om te genieten van het prachtige landelijke uitzicht.

Naast ons streek een verlegen jongeman met twee gitaren neer en begon een aantal songs te spelen. De jongeman speelde de nummers zo goed dat mijn broer en ik na zijn optreden verbaasd achterbleven op het grasveld. Die avond speelde hij ook op de bijeenkomst in het buurthuis en vonden wij hem de beste vertolker van de Nick Drake liedjes. Ik sprak met de jongeman af (hij bleek Alistair Aktas te heten en kwam uit de buurt) dat ik graag een Nick Drake song wilde opnemen.

Hij kwam op die zaterdag op het afgesproken tijdstip en dit was wat ik opnam. Komend jaar gaan we weer naar de Nick Drake Gathering want de sfeer was betoverend.

1 reacties
Plaats reactie >
Mark zegt...

Uitstekend!

18 August 2121 - 20:11
Moon Manes

Ik ben Moon Manes, een schrijver uit de omgeving van beeldend kunstenaar Danielle Lemaire. Tijdens het tot stand komen van de tentoonstelling You Know I Am Not There raakte ik geïntrigeerd door het onderzoek van Danielle naar de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Drake was in zijn tijd alleen in kleine kring bekend en geliefd, en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Danielle volgde zijn sporen, verdiepte zich in zijn mystieke belevingswereld en zocht contact met kenners en fans. Haar online ontmoetingen met andere ‘Drakeheads’ brengen je dichterbij Drake, maar ook bij de innerlijke wereld van de kunstenaar. Het is alsof we online meer durven, alsof hier een intensiteit heerst die we in ons dagelijks leven uit de weg gaan. De Drakeheads durven dichtbij te komen, maar kunnen ook plotseling weer in het niets verdwijnen. Dit blog gaat over die ontmoetingen én over hoe fans van over de hele wereld nog steeds betekenis geven aan het oeuvre van Nick Drake.

Contact >