BLOGS
Door: Moon Manes

Blogpost van Stedelijk Museum Breda: eindelijk kunnen we on stage!

In het midden van Danielle Lemaire’s tentoonstelling ‘You Know I Am Not There' staat een leeg podium. Het lege podium staat symbool voor the star of the show: Nick Drake, hij die tegelijkertijd zo sterk aan- en afwezig is. Het is ook bedoeld om live muziekoptredens, performances en lezingen op te kunnen geven, want deze maken een belangrijk onderdeel uit van Danielle’s artistieke praktijk. Bijna een half jaar hebben we moeten wachten om het podium in te mogen wijden, maar vrijdag 9 juli was het eindelijk zover. Een klein gezelschap was deelgenoot van een zeer intiem optreden.

Artist talk met Danielle Lemaire door conservator Marjolein van de Ven. Foto: Jostijn Ligtvoet


De avond opende met een gesprek tussen Danielle en conservator moderne en hedendaagse kunst van Stedelijk Museum Breda Marjolein van de Ven, over de tentoonstelling en haar fascinatie voor Nick Drake. Aansluitend trad Danielle op met een van haar eigen liedjes, waarbij ze zichzelf begeleidde op piano. Je kunt goed horen dat Danielle sterk beïnvloed wordt door de muziek en teksten van Nick Drake. Haar muziek is melancholisch, duister en poëtisch.

Performance door Danielle Lemaire. Foto: Jostijn Ligtvoet


Danielle had muzikant Marina Tadic, frontvrouw van de Indie pop-band Eerie Wanda, uitgenodigd om samen met haar op te treden. Marina heeft in haar muziek veel inspiratiebronnen, van Nirvana tot The Beatles. Nick Drake hoort daar ook zeker bij en dat hoor je in haar muziek. Eerst speelde zij solo op elektrische gitaar het intieme en poëtische liedje ‘The Intruder’. Om de avond symbolisch af te sluiten, speelden zij samen het nummer ‘Know’, waar ook de tentoonstelling naar is vernoemd.

“Know that I love you
Know I don't care
Know that I see you.
Know I'm not there

Marina Tadic zingt liedje 'The Intruder'. Foto: Jostijn Ligtvoet
Danielle Lemaire en Marina Tadic zingen 'Know' van Nick Drake. Foto: Jostijn LigtvoetJe kunt het gesprek met Danielle en haar optreden met Marina Tadic terugkijken op Instagram.

Op dit blog doen we verslag van alle live events die plaatsvinden rondom de tentoonstelling van Danielle Lemaire. Zelf een live event bijwonen? Houd dan de website van het museum in de gaten.

0 reacties
Plaats reactie >
Moon Manes

Ik ben Moon Manes, een schrijver uit de omgeving van beeldend kunstenaar Danielle Lemaire. Tijdens het tot stand komen van de tentoonstelling You Know I Am Not There raakte ik geïntrigeerd door het onderzoek van Danielle naar de Engelse singer-songwriter Nick Drake. Drake was in zijn tijd alleen in kleine kring bekend en geliefd, en overleed in 1974 op 26-jarige leeftijd. Danielle volgde zijn sporen, verdiepte zich in zijn mystieke belevingswereld en zocht contact met kenners en fans. Haar online ontmoetingen met andere ‘Drakeheads’ brengen je dichterbij Drake, maar ook bij de innerlijke wereld van de kunstenaar. Het is alsof we online meer durven, alsof hier een intensiteit heerst die we in ons dagelijks leven uit de weg gaan. De Drakeheads durven dichtbij te komen, maar kunnen ook plotseling weer in het niets verdwijnen. Dit blog gaat over die ontmoetingen én over hoe fans van over de hele wereld nog steeds betekenis geven aan het oeuvre van Nick Drake.

Contact >